Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


O stereotipih na okrogli mizi Tehnofobija ni za ženske

10 marec 2022

Na dan žena, 8. marca 2022, je v okviru Evropskega izziva in projekta pod naslovom Tehnofobija ni za ženske v prostorih Mestne knjižnice Kranj potekala okrogla miza na temo predsodkov, ki od ranega otroštva usmerjajo naša življenja. Z njimi se srečujemo na mnogih področjih življenja, še posebej pa tam, kjer so ženske v manjšini, recimo v inženirstvu.

V pogovoru, v katerem so mnenja delile strokovnjakinje, ki se ukvarjajo s seznanjenem javnosti o problematiki spolnih stereotipov, je sodelovala tudi Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo! Predstavila je stereotipe, s katerimi se srečujejo dekleta pri svojem odločanju za študij in inženirke na svoji karierni poti.

»Mlada dekleta se ne odločajo za STEM področja tudi zato, ker se bojijo opazk, kot je 'Kaj bo meni ena ženska govorila'. Naš projekt zato dela na opogumljanju in drznosti, da dekleta vseeno neustrašno stopijo na to pot,« je Škofic povzela namen projekta, obenem pa opozorila, da ni vse na dekletih: »Ni pomembno le, kako vzgajamo punce, ampak tudi, kako vzgajamo fante.«

Sogovornice so se v pogovoru dotaknile tudi pomena spodbudnega okolja za razbijanje stereotipov. Škofic je apelirala na delodajalce, ki zaposlujejo inženirski kader: »Pomembno je, da podjetja, v katerih so inženirke zaposlene, spodbujajo, nagrajujejo ter prepoznavajo talente in vrednost, ki jo ženske prispevajo v podjetju in za dobrobit družbe.«

Na dogodku so razglasili tudi nagrajence natečaja dobrih zgodb Tehnofobija ni za ženske, partner katerega je bil tudi projekt Inženirka leta. Zmagovalne zgodbe si lahko preberete na spletni strani projekta.

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate na Youtube kanalu MKK.

 

Foto: Primož Pičulin