Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Uspeh slovenskih študentov na mednarodnem tekmovanju v virtualni izdelavi jekla

28 april 2022

Združenje Worldsteel Association v sklopu izobraževalnega programa Steel University vsako leto organizira tekmovanje v virtualni izdelavi jekla. Študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani se tekmovanja vsako leto udeležijo in dosegajo odlične rezultate tako v regijskem kot v svetovnem merilu.

Letošnji SteelChallenge je privabil 1480 udeležencev iz več kot 33 držav, 90 akademskih institucij in 50 podjetij. Študentje iz vsega sveta so se pomerili v tekmovanju, ki je obsegalo obvladovanje dveh simulatorjev, njihov cilj pa je izdelati najcenejši produkt znotraj podanih tehničnih toleranc ob upoštevanju ogljičnega odtisa.

Prvega dela tekmovanja, ki je potekal regijsko, se je udeležilo 19 slovenskih študentov, petim pa se je uspelo uvrstiti na najvišja mesta. Blaž Žerjav Jereb se je kot zmagovalec regije Evropa z Afriko uvrstil na finalno svetovno tekmovanje, ki je letos potekalo virtualno. Po štirih mesecih priprav se je v ponedeljek, 11. aprila 2022, pomeril s tekmovalci iz svetovnih velesil predelave jekla.

S zaključkom tekmovanja pa se naloga letošnjih udeležencev ni končala. Jeseni bodo svoje znanje predali mlajšim kolegom, ki bodo nadaljevali tradicijo uspešnih nastopov na tekmovanju.