Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Better Meds za večjo varnost pacientov že v desetih angleških bolnišnicah

20 maj 2022

V Veliki Britaniji nagrajeno rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil Better Meds, ki jo je razvilo slovensko podjetje Better, je vpeljalo že 10 bolnišnic v Veliki Britaniji. Med zadnjimi jo je začela uporabljati najstarejša psihiatrična bolnišnica na svetu, londonska South London and Maudsley NHS Foundation Trust.  

Digitalizacija zdravstva prinaša številne izzive. Da bi se zdravstvene organizacije uspešno spopadle z vsemi temi izzivi, morajo nujno sprejemati in razvijati nove modele oskrbe ter spreminjati svoje dosedanje pristope k digitalni tehnologiji. Med področja, ki uvajajo spremembe, spada tudi predpisovanje in dajanje zdravil pacientom, ki velja v bolnišnicah za enega najbolj kompleksnih procesov.

Better Meds zagotavlja varnost in omogoča lažje sodelovanje 
Da bi olajšali delo medicinskemu osebju in da bi se izognili napakam pri predpisovanju zdravil, je podjetje Better, partner projekta Inženirke in inženirji bomo!, razvilo rešitev Better Meds, celostno rešitev za elektronsko predpisovanje zdravil, ki je lansko leto v Veliki Britaniji prejela tudi nagrado Health Tech Award 2021.

Rešitev, ki razume vsakodnevne izzive in je intuitivno orodje, v bolnišnice prinaša številne prednosti, saj zagotavlja večjo varnost pacientov, ker ne prihaja do kontraindikacij zdravil, lahko se prepreči morebitne neželene učinke, kot na primer pri kombinacijah zdravil, ali pa se prepreči zamude pri jemanju ali pri zamenjavah zdravil. Rešitev zmanjšuje tudi možnost napak, ker sistem za podporo pri odločanju preverja možne interakcije med zdravili.

Božidarka Radović, nominiranka za Inženirko leta 2021: »Vsaka nova implementacija našega produkta dokazuje ekipi, pa tudi meni osebno, da delamo prav in v pravi smeri. Ponosni smo, da smo Better Meds razvili v sodelovanju z zdravniki, medicinskim osebjem in farmacevti, in da naša rešitev temelji na njihovih izkušnjah. Uspeh ekipe in produkta se meri večinoma v tem, kako uspešni in zadovoljni so uporabniki rešitve, ki jo razvijaš, če pa gre pri tem še za tako renomirano zdravstveno ustanovo, kot je bolnišnica SLaM, pa še toliko bolj.«