Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Osmošolci reševali izzive podjetij v pilotnem projektu MARS

08 junij 2022

V začetku junija je na Srednji šoli tehniških strok Šiška potekal zaključni dogodek programa MARS - Mladi, Aktivni, Radovedni, Snovalci. Gre za pilotni program dvigovanja zanimanja za tehniko med učenkami in učenci, ki so tekom leta reševali realne inženirske in družboslovne izzive. Program povezuje osnovne šole, srednje šole in podjetja.

Z reševanjem realnih inženirskih in družboslovnih izzivov podjetij so osmošolci spoznavali in raziskovali različne tehniške in druge poklice. Pri tem so jim v vlogi mentorjev pomagali dijaki iz Srednje šole tehniških strok Šiška.

Darinka Martinčič Zalokar, ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška, je izpostavila, da projekt MARS povezuje različne skupine, učence, dijake, zaposlene in ruši meje med njimi: »Žal smo se navadili živeti znotraj okvirjev in se tam kar lepo počutimo. Z negotovostjo pa pokukamo čez okvir in pogosto iz svojega zornega kota postavljamo vrednostne sodbe. To smo s tem projektom presegli. Mladi so sposobni veliko, samo treba jim je dati priložnost, da to pokažejo. Srednja šola tehniških strok Šiška je pa že dolga leta trdno povezana z gospodarstvom, tokrat smo pa v projekt vključili še učence

Sodelovanje srednje šole, treh osnovnih šol in štirih podjetij
Iz osnovnih šol so v programu sodelovali dva razreda osmošolcev iz OŠ Dobrova, dva razreda osmošolcev iz OŠ Dravlje in pet razredov osmošolcev iz OŠ Vič. Odzivi učencev so bili zelo pozitivni in si želijo več podobnih tehniških dni, kjer bodo bolj poglobljeno spoznavali poklice in svet. Učenka Osnovne šole Dravlje je ob vprašanju zakaj se ji projekt zdi koristen, odgovorila: »Spoznala sem načine kako najti pravi poklic. Sedaj imam več idej in več vpogleda na to kaj bom oz. kateri poklic bom opravljala, ko bom velika. V skupini smo izbrale poklic, ki ga ne opravlja veliko ljudi, zato smo ga raziskale. Jaz pa sem se bolj poglobila vase in spoznala v čem sem dobra ter kaj me veseli.«

Izzive so mladim predstavila podjetja Omega Air, Novartis, Schwarzmann in Plevnik. Učenci so se spopadali z iskanjem rešitev za oblikovanje marketinškega slogana, izračuni koliko litrov pitne vode onesnaži le en liter olja, kako bi olje ločili od vode, razmišljali so o svojem sanjskem poklicu, gradili stolp in letalski hangar iz špagetov, se lotili izdelave masla, iskali rešitve za optimizacijo in zmanjšanje izmeta pri delu s pločevino ter naredili predlog izdelave sirarne na ključ. 

S poznavanjem razmišljanja mladih in skozi izmenjavo mnenj rastemo vsi
»V Novartisu v Sloveniji pri projektu Inženirke in inženirji bomo! sodelujemo že vrsto let in preizkušamo nove oblike sodelovanja z mladimi, kot sta bila projekta Dokažimo se, Pokažimo se za srednješolce in MARS za osnovnošolce zaključnih razredov. Približati mladim delovanje farmacevtske industrije, njeno poslanstvo in še bolj pomembno, poklicne poti in karierne priložnosti, je del naše strategije iskanja in razvoja talentov. Verjamemo, da le, če nekaj spoznaš, te to lahko zanima in navduši, da izveš še več in si nemara izbereš študij in poklic, ki te navdihuje vse življenje. Tako smo v okviru letošnjega MARS-a obiskali tri osnovne šole in se z učenci pogovarjali o njihovih željah in sanjskih poklicih. Sodelovanje je zelo pomembno tudi za nas, saj tako spoznavamo razmišljanje mladih in skozi izmenjavo mnenj oboji rastemo. Pohvala ekipi MARS-a, tudi v prihodnje bomo z veseljem sodelovali«, je povedala Urška Levac, kadrovska specialistka v Novartisu v Sloveniji, ki je mlade spodbudil k razmišljanju z izzivom o sanjski službi.

Vzgajanje in usposabljanje ustreznih kadrov je ključno za inoviranje
»Sodelovanje podjetij in izobraževalnih ustanov je izrednega pomena za spodbujanje mladih k odločitvi za inženirske poklice. Vzgajanje in usposabljanje ustreznih kadrov pa je ključno za inoviranje in doseganje bodoče konkurenčnosti v Sloveniji. Zato v podjetju Schwarzmann z veseljem sodelujemo in bomo še naprej podpirali projekte kot je MARS,« pa je je svojo izkušnjo s programom delila Andreja Susič iz podjetja Schwarzmann.

Učencem smo želeli dali tisto neprecenljivo
S serijo tehniških dni in aktivnosti na šolah so sodelujoči želeli predvsem dvigniti zanimanje za tehniko med učenkami in učenci. »Mlade želimo navdušiti za tehniko, za ustvarjalnost, jih spodbuditi, da ostanejo radovedni, da raziskujejo svet okrog sebe. Vemo, česa so mladi sposobni. Hočemo, da to dokažejo tudi sebi. V projektu Inženirke in inženirji bomo! sodelujemo z uspešnimi podjetji, ki rastejo, ki vedo, kaj iščejo, in so v tem kar delajo, med najboljšimi. In to smo skušali približati mladim. Želeli smo jim dali tisto neprecenljivo: priložnost, da se preizkusijo, priložnost, da preizkusijo kaj jih lahko čaka, takrat, ko bodo zapustili šolske klopi,« je povedala Metka Škofic, urednica iniciative Inženirke in inženirji bomo! soorganizatorja projekta MARS.