Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Najbolj všeč mi je bilo, ko smo sestavili robotka in smo ga lahko malo okrasili po svoje

31 avgust 2022

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je med 22. in 26. avgustom potekal že 23. Poletni tabor inovativnih tehnologij, ki se ga je letos udeležilo 111 otrok na 11 različnih delavnicah. Udeleženci so pod vodstvom mentorjev raziskovali svet sodobne elektrotehnike in multimedije ter spoznali nekaj visokotehnoloških podjetij in ustanov.

LEGO viharniki so se spoznali z osnovnimi koncepti vodenja avtonomnih mobilnih sistemov ter s tehničnimi in programskimi lastnostmi kompletov Lego Mindstorms EV3. Na delavnici Električna vozila so spoznali ključne lastnosti električnih vozil. Raziskovali so, kako izbrati posamezne sestavne dele električnega kolesa, svoja teoretična izhodišča pa so preverili s pomočjo eksperimentalnih meritev. V okviru Ni elektrike? Naredi si jo sam! so si ogledali teoretične osnove delovanja električnih generatorjev. Morali so določiti potrebno moč, primerno hitrost vrtenja generatorja ter način mehanskega prenosa moči iz ročice na generator.

Na Obvladajmo elektroniko so si odprli okno v svet elektronskih elementov ter spoznali njihove lastnosti in uporabo. S pomočjo računalniških simulacij so po korakih načrtali aktivni zvočnik ter ga izdelali. Zvočnik so nato preizkusili in izmerili njegove lastnosti, udeleženci so svoj zvočnik izdelali do te mere, da se ta poveže na njihov telefon in predvaja glasbo, ki si jo izberejo. Digitalni radiologi so spoznali delo radiologov ter s pridobljenimi znanji zasnove rešitev na osnovi umetni inteligence tudi sami izdelali "digitalnega radiologa". Na delavnici Vitez brez volana so se spoznali s področjem avtonomnih mobilnih sistemov in umetne inteligence.

Udeleženci delavnice RoboSumo so se spoznali z uporabo in programiranjem klasičnih industrijskih in sodelujočih robotov. Na delavnici ScratchMojstri so udeleženci spoznali osnove programiranja z bloki v programskih jezikih CODE, SCRATCH in MICRO:BIT. Četudi je Scratch v osnovi zelo uporaben za programiranje igric, so ga udeleženci uporabili za učenje tehnik programiranja. Udeleženci delavnice Od elektronov do zvezd so spoznali osnovne gradnike elektronskih vezij in fizikalne zakone, na katerih funkcionirajo. Udeleženci so ugotovili, da isti zakoni določajo tudi delovanje nekaterih senzorjev ter nato sestavili senzor električnih vodnikov, skritih v zidovih.

Na delavnici Od laserja do e-papirja so udeleženci izdelali pravi laserski merilnik razdalje, s katerim lahko izmerijo velikost svoje sobe ali denimo višino stropa. Udeleženci delavnice VIRTUALNO=ZABAVNO pa so se spoznavali z novimi tehnologijami obogatene (AR; ang. augmented reality), mešane ((MR; ang. mixed reality) in navidezne resničnosti ((VR; ang. virtual reality).

Navdušeni mladi
"Najbolj všeč mi je bilo, ko smo sestavili robotka in smo ga lahko malo okrasili po svoje", je dejal eden izmed udeležencev. Enemu od udeležencu sta bila ogled podjetja SŽ vleka in tehnika ter delavnica zelo všeč, zato je dejal: "Verjetno bom prišel tudi naslednje leto". "Spoznal sem veliko novih ljudi, veliko novih stvari sem se naučil, kar je bil tudi razlog, da sem prišel. Po drugi strani so nam tudi mentorji radi pomagali, meni osebno je delavnica zelo všeč, jaz sem navdušen", je dejal udeleženec delavnice Obvladajmo elektroniko. Udeleženci delavnice RoboSumo so se zelo veselili mini robo sumo turnirja, eden od udeležencev je dejal: "Letos sem prvič na RoboSumo delavnici, kjer delamo z majhnimi roboti. Komaj čakam na turnir!".

Več o poletni šoli si lahko ogledate tukaj.

Video utrinki: