Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Na Dnevu najboljše prakse o agilni in digitalni proizvodnji ter pametni logistiki

06 oktober 2022

11. Dan najboljše prakse, ki je 4. oktobra potekal v organizaciji Zbornice elektronske in elektroindustrije, je bil namenjen izmenjavi dobrih praks s področja pametne logistike v proizvodnji. Na konferenci je več kot 70 udeležencev prisluhnilo primerom rešitev za agilno in digitalno proizvodnjo, dobavne verige ter za tehnološko preobrazbo v svet pametne logistike.

»Pomembno je, da Industrija 4.0 ni le koncept na papirju, ampak da ga podjetja živijo in nadgrajujejo. Naloga GZS je, da ideje postavimo v kontekst in jih predamo odločevalcem, vendar pobude morajo priti iz gospodarstva,« je v uvodnem pozdravu poudaril generalni direktor GZS, mag. Aleš Cantarutti. Ne glede na trenutno krizo je pomembno, da se pogovarjamo tudi o tem, kakšno Slovenijo želimo leta 2030, je še dejal Cantarutti in dodal, da potrebujemo družbeni konsenz na ravni politike, gospodarstva, sindikatov, okoljevarstvenikov in drugih deležnikov. 

Na okrogli mizi o zelenem in digitalnem prehodu v logistiki sta sodelovala tudi predstavnika partnerjev projekta Inženirke in inženirji bomo: Damjan Širca, direktor podjetja Epilog d.o.o., ki se ukvarja z informacijsko podporo v logistiki in Sonja Špoljarić, direktorica za področje kadrov ADE regije v BSH Hišni aparati d.o.o..

Sonja Špoljarić je izpostavila pomen prepoznavanja kompetenc, ki jih potrebujejo zaposleni, da se lahko soočijo s procesi digitalizacije. Damjan Širca pa je izpostavil potrebo po spremembi miselnih vzorcev, ko se pogovarjamo o agilnosti in podal primer izobraževalnega sistema, ki otrok ne uči holističnega razmišljanja.

Več o konferenci je na voljo tukaj.