Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, navduševala mlade inovatorje

14 november 2022

V četrtek, 10. novembra je v prostorih Kazine v Ljubljani potekal zaključni dogodek festivala UNI.MINDS, ki povezuje akademsko sfero in gospodarstvo. Na dogodku so podelili rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Mlade inovatorje pa je s svojim motivacijskim govorom k nadaljevanju ustvarjanja spodbudila tudi mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!.

Na dogodku so finalisti rektorjevih nagrad predstavili svoje inovativne projekte in se tako potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah: študenti ter alumni, raziskovalci in zaposleni na UL in študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe. Nagrade v skupni vrednosti 18.000 evrov je prejelo devet projektov v treh kategorijah. Prvo mesto v vsaki kategoriji so zasedle ideje WiBuBa bar, Stablezyme in WrapUp tortilje.

»Zato sem vesel, da nadaljujemo festival UNI.MINDS in druge aktivnosti za povezovanje univerze in gospodarstva, ki jih močno podpiram, saj je to ključno za reševanje družbenih in okoljskih problemov, s katerimi se soočamo. Večja povezanost akademskega okolja z gospodarstvom je zato ena od prioritet Univerze v Ljubljani,« je na podelitvi povedal rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič

Naredite, učite se in prilagodite
Na zaključni slovesnosti je mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo! tudi predstavila tri netehnološke inovacije, med njimi KAMbi. Poudarila je, da svet potrebuje tudi HUDe inovacije: humanistične, umetniške in družboslovne. Z inovatorji je delila tri nauke: »Opazujte, kot nas je usmeril eden največjih slovenskih inovatorjev, Peter Florjančič. Naredite, učite se in prilagodite. Inovacija, s katero je nastalo podjetje Mediade, je šla skozi vrsto preobrazb, da je zaživela. In tretje: žarite. Če sam ne goriš, drugih ne moreš vneti, nas učijo veliki podjetniki

Tradicionalno tekmovanje že 12 let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je po navedbah univerze "odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo".

Zaključno prireditev in predstavitev zmagovalnih inovacij si lahko ogledate na tej povezavi.