Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inženirski EXPO 2022: da s talenti ostanemo vodilni

27 december 2022

Inženirski dosežki in inovacije so svet pripeljali do nepredstavljivega, a njihov uspeh je tudi njihovo breme – napak jih jemljemo za skorajda preveč samoumevne. Zato se moramo včasih opomniti o njihovi veličastnosti; tudi zato, da bodo 'samoumevni' lahko tudi v prihodnosti.

Že od začetka delovanja projekta Inženirke in inženirji bomo! sledimo cilju spodbujanja razvoja talentov ter navduševanja mladih za ustvarjalnost v tehničnih poklicih in inovativnost, ki vodita k dvigovanju dodane vrednosti in konkurenčnosti. Del tega je zdaj že vsakoletni dogodek Inženirka leta, petega izmed katerih smo 10. 1. 2023 v Cankarjevem domu obeležili s posebno spremljajočo razstavo Inženirski EXPO.

Dobro blago se samo hvali – a včasih ga je vredno izpostaviti

Vsakih pet let države iz vsega sveta v okviru svetovne EXPO razstave na piedestal postavijo svoje dosežke in potencial. Prvih pet let Inženirke leta, pet let promocije slovenskega inženirstva – vzporednice so se pisale skorajda same. Namen obeh dogodkov, ki svojo idejno zasnovo črpata prav iz svetovne EXPO razstave, je bil obiskovalcem predstaviti dosežke slovenske inženirske 'smetane'.

Večer navdiha in neštetih priložnosti spoznavanja

Razglasitev Inženirke leta ni bila le predstavitev neverjetnega potenciala in nepogrešljivosti slovenskih inženirk, temveč tudi priložnost za navdihovanje nove generacije; za navdihovanje mladih deklet in nadobudnih kreativcev med več kot 500 udeleženci. Potovanje slednjih je bilo tako potovanje navdiha – od slišanega v Linhartovi dvorani do videnega v preddverju, kjer so bili v okviru Inženirskega EXPO predstavljeni konkretni dosežki slovenskega inovacijskega okolja in priložnosti, ki jih ta ponuja.

Izdelki sedmih sodelujočih podjetij so tako ne le rezultat (slovenskega) inovacijskega ekosistema, temveč tudi materializacija nepogrešljivosti znanja in inovativnosti. Njihova raznolikost in različnost sta dokaz številnih priložnosti za razvoj mladih talentov, pa naj te privlači področje medicine ali avtomobilizma. Prav njihova razstava je bila priložnost za njihovo spoznavanje; spoznavanje panog, idejnih zasnov in nenazadnje podjetij in inovatorjev, ki stojijo izza njih.

Inženirski EXPO predstavlja pomemben korak združevanja dveh potencialov: potenciala mladih inženirskih talentov in potencialov Slovenije in Evrope, ki ju ti nosita za njihovo uresničevanje.

Prihodnost je odprta, a potrebno jo je napisati

Razstavljeni izdelki so pričali, da smo Slovenci prav zares narod inženirjev, raziskovalcev, inovatorjev, pionirjev. A kaj se bo zgodilo, če bodo še neprepoznani talenti med nami spregledani; če mladih ne bomo spodbudili k njihovem polnem razvoju?

Razmišljati o tem je grenko, zato smo se odločili, da uberemo drugačno pot – kaj vse lahko Slovenija in Evropa dosežeta, če s projekti in dogodki kot so Inženirke in inženirji bomo!, Inženirka leta in Inženirski EXPO mlade navdihnemo in spodbudimo k inženirstvu?

Darko Švetak, urednik revije IRT3000: »Na svetu veliko stvari ni v ravnovesju. A kdor ima v rokah talente, ima v rokah ključe (lepše) prihodnosti


Vsebina je bila pripravljena za revijo Innovate.ing: Inženirski EXPO magazin, ki je izšla ob 5. obletnici Inženirke leta. Celotno revijo lahko ogledate tukaj.