Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Kjer so problemi, so tudi inženirji

24 februar 2023

Z željo mladim olajšati eno najpomembnejših odločitev v življenju, smo v sredo, 15. februarja 2023, na II. gimnaziji Maribor organizirali dogodek z naslovom Ne teslo, Tesla bom! Na njem so strokovnjaki različnih strok dijakom predstavili priložnosti inženirskega poklica, ki so, po njihovih besedah, praktično neomejene.

Pri izbiri študija niste prepuščeni sami sebi

Tudi zgodbe naših sogovornikov o odločitvah za študij so raznolike. Nina Caf, inženirka geologije, raziskovalka na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU, je že v gimnaziji gojila zanimanje tako za biologijo kot tudi za zgodovino: »Geologija je bila logična odločitev. Ko sem šla na informativne dneve, me je navdušila vsebina te vede.« Priložnosti, ki jih za mlade predstavlja udeležba na informativnih dnevih, je izpostavil tudi inženir mehatronike, tehnolog specialist v podjetju MG Rohr, Martin Cokan: »Če kdo koleba med inženirskimi poklici in drugimi vodami, izkoristite priložnost na informativnih dneh.« Obenem je mladim svetoval tudi, da posežejo po aplikaciji KAMbi.

Za fakulteto sem se odločil – kaj pa zdaj?

Kaj pa, ko se znajdeš na (inženirskem) faksu? Kakšne nasvete so gostje predali za sama študijska leta? »Pomembno je, da imate dober terminski načrt, saj ta predstavlja skoraj polovico opravljenega dela,« je pomen dobre organizacije izpostavil Marko Zadravec, inženir strojništva, zaposlen kot inženir računalniških FEM simulacij v podjetju Deutz Engineering.

Cokan jim je zaupal, da se padcev (tudi na izpitih) ni potrebno bati: »Stvari se tudi poklopijo, tudi najtežji izpit na koncu narediš.« Strinjal se je tudi z nasvetom, ki ga je z mladimi podelil Marko Gluhak, inženir informatike in tehnologij komuniciranja, zaposlen kot asistent na FERI UM: »Na študij glejte kot na dolgoročno investicijo –  par let se splača 'stisniti'.« Slednji je poudaril tudi, da se ob odločitvi za inženirski študij priložnosti za delo pojavijo zelo hitro, saj je ta stroka zelo zaželena na trgu dela.

Čar inženirstva je v raznolikosti problemov, ki jih rešuje

Gluhak ob začetku študija sicer ni vedel, za katero področje bi se specializiral, a je kmalu ugotovil, da so možnosti neskončne: »Kot inženir naslavljaš ogromno področij, od naravoslovja do družboslovja.« Kot je poudaril, imajo inženirji dovolj izbire, da si lahko področje dela izbirajo sami.

Caf je poudarila, da kot raziskovalka vedno počne kaj novega, saj njeno delo, v katerem povezuje arheologijo, biologijo in malo botanike obsega tako terensko, laboratorijsko kot tudi pisarniško delo. Zadravec pa je izpostavil raznolikost inženirskega dela: »Inženirji so prisotni tam, kjer so problemi in njihova naloga je, da jih rešijo na čim boljši način