Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Skoraj 200 osnovnošolcev in staršev na dnevu odprtih vrat LTH Castings

03 februar 2023

V soboto, 28. 1. 2023, so v podjetju LTH Castings, partnerju projekta Inženirke in inženirji bomo!, mladim odprli vrata svojega najsodobnejšega obrata na Trati. Učencem in učenkam 8. in 9. razredov iz 18 osnovnih šol v okolici so predstavili svoje delo in priložnosti, ki jih mladim nudijo že tekom njihovega šolanja.

LTH Castings, ki v 3 državah zaposluje več kot 3.300 ljudi, zaradi stalnega vlaganja v razvoj in rast poslovanja stalno povečuje tudi svoje ekipe. Zato želijo mladim, ki se šele odločajo za šolanje, približati poklice na področju strojništva, mehatronike, elektrotehnike, informatike in metalurgije. Strokovnjaki s teh področij so namreč sestavni del njihovih ekip v razvoju in proizvodnji delov za avtomobilsko industrijo.

Učencem in njihovim staršem so v sobotnem dopoldnevu pokazali številne procese v podjetju: vse od zgodnjega razvoja prototipov avtomobilskih komponent in serijskih orodij zanje, do izdelave orodij ter mehanske obdelave in sestavljanja komponent. Med drugim so lahko videli tudi orodje, ki je bilo izdelano za najnovejši tlačno-livarski stroj, največji v JV Evropi in je od 2022 v uporabi njihovem v Ljubljani. Na dogodku so se predstavile tudi srednje šole, in sicer Srednja šola za strojništvo ŠC Škofja Loka, Srednja tehniška šola ŠC Kranj in Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj.

V LTH Castings so eden večjih slovenskih štipenditorjev, saj so zadnjih 14 letih štipendirali več kot 250 dijakov in študentov, samo v tem šolskem letu 105. So tudi delodajalec z največjim številom vajencev v Sloveniji. V tem šolskem letu imajo 20 vajencev, ki se za ta poklic usposabljajo v sodobnem učnem centru na Trati. Za prihodnje šolsko leto so razpisali še novih 9 učnih mest za poklic oblikovalec kovin-orodjar. Poleg tega letno na obvezno prakso sprejmejo vsaj 80 dijakov in študentov, za katere skrbi več kot 150 usposobljenih mentorjev. Letošnje leto bo s tega vidika rekordno, saj jih bodo samo v prvih dveh mesecih šolskega leta sprejeli več kot 30. Za starejše od 16 let je na voljo tudi počitniško delo, ki ga v podjetju vsako leto opravlja več kot 140 dijakov in študentov.