Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Ključni faktor uspeha se lahko skriva v inženirstvu

14 marec 2023

Kdo je inženir in kaj je skupnega vsem inženirjem? Vprašanji, ki ju je v četrtek, 9. marca 2023, na dogodku Ne teslo, Tesla bom!, zastavil dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Odgovor? Inženirji delujejo na nešteto različnih področjih in jih najdemo v vseh panogah - sploh v današnjem času, ko razvoj zahteva vsakodnevne inovacije.

“Inženirstvo mi je všeč, ker lahko teorijo pokažem tudi v praksi: kaže se v raziskavah, analizah, končnih produktih in procesih. Pri  delu me najbolj navdušuje končni rezultat, sploh, ko v izdelek ali proces vložim veliko truda in izkušenj,” je povedala Monika Koroša, inženirka kemijske tehnike in samostojna tehnologinja v podjetju Krka.

Vsak inženir je vpet v enake korake razvoja

Kaj je skupnega vsem inženirjem? “Skupna točka vseh inženirjev, ki delujemo na različnih področjih je, da je vsak od nas vpleten v idejno zasnovo, razvoj in na koncu izdelavo produkta,” je odgovoril Donald Abrič Pleterski, inženir strojništva, vodja razvoja in raziskav za avtomobilske električne pogone v podjetju Mahle Electric Drives Slovenija. Andi Gal, fizik in razvojni inženir v podjetju Virs, je dodal: Če si kupec želi nov izdelek, za marsičem, kar pripelje do končnega produkta, stoji inženir.”

Punce imajo posebne kvalitete v okviru tehničnega dela

Na dogodku smo se dotaknili tudi problematike nizkega števila žensk v inženirskih poklicih. “Punc v inženirstvu zelo primanjkuje. Če pokažem na primeru: iz cele Evrope je deklet, starih med 16 in 25 let, iz področja kibernetske varnosti, samo 50,” je odgovorila Nika Jeršič, študentka informatike in tehnologij komuniciranja na FERI UM ter predsednica Hack kluba FERI, kjer oblikujejo skupnost ljubiteljev kibernetske varnosti. Pleterski pa je dijakinje še dodatno spodbudil: “ Začnite se zavedati, da imate posebne kvalitete in priložnosti v okviru tehničnega dela.

Pomembno je vztrajati

Da je res pomembno, da delaš tisto, kar te veseli, pa je poudaril Dejvid Kšela, gospodarski inženir gradbeništva, oblikovalec v podjetju Varis Lendava: “ Če boste uživali, vam bo delovni dan neverjetno hitro minil. Pomembno je, da si upate, stopite korak naprej in čim več sprašujete. Nobeno vprašanje ni neumno.”  Pleterski je dodal: “Bodite odprtih misli, predvsem naj vam ne bo nerodno izraziti vaših idej. Predlagal pa bi, da k implementiranju idej pristopite preudarno in le-te ne poskušate udejanjiti za vsako ceno. Sploh sedaj, ko ste še mladi, raje gradite na izkušnjah. Ko boste starejši, boste imeli potrebno znanje, izkušnje in moč implementiranja svojih idej.”

Koroša je dodala še, naj dijaki poslušajo sebe, svoje misli ter vztrajajo na svoji poti. Gal se je strinjal: “Ne dopustite, da vam kdo govori, da se nekaj ne da. Ni enostavno spremeniti karierno pot, a vse je mogoče.«