Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Dijaško Podjetje leta 2023 je SHREDDER TEAM d.d.

11 maj 2023

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achievement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije. Na njem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3 minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnice.

Podjetje leta je SHREDDER TEAM d.d.
Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje GEN-E 2023 si je prislužilo podjetje SHREDDER TEAM d.d. (Gimnazija Jurija Vege Idrija), ki ga vodijo dijaki Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

Podjetje Shredder d.d. izdeluje mline za mletje odpadne plastične embalaže. Izdelek, kot so ga poimenovali PLASTOŽER rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen in s tem zmanjšamo izpuste CO2, saj pri recikliranju plastenk z našim mletjem prihranimo eno fazo predelave, saj dobimo že surovino in ne odpadka ter s tem tudi porabimo manj energije. 

Nacionalno tekmovanje 2023
V letošnjem letu je sodelovalo 30 šol, 56 učiteljev in 650 dijakov, ki so ustanovili 135 dijaških podjetij. Tekmovanje je spremljalo kar 35 članov žirije, ki je vsa dijaška podjetja skrbno preučilo in podelilo priznanja najboljšim. V kolikor bi podrobneje spoznati vse letošnje tekmovalce, je odprta spletna tržnica, kjer so vsa dijaška podjetja predstavljena.

Program vodi Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih oz. Junior Achievement Slovenija. To je neprofitni zavod in je del mednarodne organizacije Junior Achievement Worldwide, po kateri se izvaja program Moje podjetje. V njem srednješolci pod vodstvom učiteljev in zunanjih mentorjev v enem šolskem letu spoznajo delovanje podjetja. Srečujejo se z vsemi resničnimi problemi proizvodnje, trženja in prodaje. Vse to gradijo na vrednotah odgovornosti in učenja z lastno izkušnjo. Pri pripravi in organizaciji pa z veseljem sodeluje tudi projekt Inženirke in inženirji bomo!

Več o projektu in letošnjem tekmovanju si lahko preberete tukaj.

Iskrene čestitke letošnjim zmagovalcem in srečno pot v Istanbul!