Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Osmošolci ponovno reševali izzive podjetij v projektu MARS

13 junij 2023

V petek, 9. junija je na Srednji šoli tehniških strok Šiška potekal zaključni dogodek programa MARS - Mladi, Aktivni, Radovedni, Snovalci. Gre za program dvigovanja zanimanja za tehniko med učenkami in učenci, ki so tekom leta reševali realne inženirske in družboslovne izzive. Program povezuje osnovne šole, srednje šole in podjetja.

Z reševanjem realnih inženirskih in družboslovnih izzivov podjetij so osmošolci spoznavali in raziskovali različne tehniške in druge poklice. Pri tem so jim v vlogi mentorjev pomagali dijaki iz Srednje šole tehniških strok Šiška.

Darinka Martinčič Zalokar, ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška, je že ob začetku projekta v letu 2021/22 izpostavila, da projekt MARS povezuje različne skupine, učence, dijake, zaposlene in ruši meje med njimi: »Žal smo se navadili živeti znotraj okvirjev in se tam kar lepo počutimo. Z negotovostjo pa pokukamo čez okvir in pogosto iz svojega zornega kota postavljamo vrednostne sodbe. To smo s tem projektom presegli. Mladi so sposobni veliko, samo treba jim je dati priložnost, da to pokažejo. Srednja šola tehniških strok Šiška je pa že dolga leta trdno povezana z gospodarstvom, tokrat smo pa v projekt vključili še učence

Sodelovanje srednje šole, dveh osnovnih šol in dveh podjetij
Iz osnovnih šol so v programu sodelovali dva razreda osmošolcev iz OŠ Dobrova in dva razreda osmošolcev iz OŠ Dravlje. Odzivi učencev so bili zelo pozitivni in si želijo več podobnih tehniških dni, kjer bodo bolj poglobljeno spoznavali poklice in svet.

Izzive so mladim predstavila podjetja Danfoss Trata in Ljubljanske mlekarne, ki se zavedajo pomembnosti spoznanja mladih s tehniko kot tudi njihovega globljega uvida v trg dela in njegovih potreb. Učenci so prosto pot dali razmišljanju o svojem idealnem delovnem mestu in kaj mora podjetje narediti, da obdrži sodelavce oz. se bodo dobro počutili na delovnem mestu. Bolj tehniško zahtevna pa sta bila izziva o možnostih avtomatizacije pakiranja masla Mu Cuisine in iskanje dobrih praks za znižanje emisij toplogrednih plinov iz porabe energije.

Razmišljanje izven okvirov
Učenci so v iskanju rešitev razmišljali izven ustaljenih okvirov. V izzive so se poglobili, raziskovali, snovali inovativne rešitve in se pri tem učili, zabavali, trenirali, se spoznavali s svetom kot tudi sami s seboj. Sodelujoča podjetja so bila navdušena nad njihovim razmišljanjem in idejami. Kakšna od njih bo menda tudi realizirana.