Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Kako lahko ob poplavah tehniki, inženirke in inženirji pomagamo z znanjem?

09 avgust 2023

Imaš znanje s področja elektrotehnike ali strojništva? Si študent ali dijak naravoslovnih ter tehniških šol? Si morda mojster za elektro ali strojno vzdrževanje?

V iniciativi Inženirke in inženirji bomo! prosimo za prostovoljce, mojstre za elektro ali strojno vzdrževanje in študente ter tudi dijake ali maturante elektrotehnike ali strojništva, ki bi podjetju KLS Ljubno, d. o. o. in ostalim hudo prizadetim podjetjem priskočili na pomoč v teh težkih časih. Vaše znanje šteje in je v teh časih izjemno pomembno. Informacije za pomoč KLS-u in drugim podjetjem ponuja Združenje Manager, kontakt: info@zdruzenje-manager.si.

Čim hitreje nazaj vzpostaviti proizvodnjo v podjetjih  

Škoda se v teh hudih časih pozna predvsem na materialu ter opremi. Eno izmed bolj uničenih podjetij v občini Ljubno ob Savinji je trenutno KLS Ljubno, d. o. o., ki zaposluje okoli 250 ljudi. V celoti je bila uničena njihova proizvodnja. Direktor ter solastnik podjetja Bogomir Strašek je za STA povedal, da jih čaka dolgoletna sanacija. Tovarno pa bodo morali ponovno zgraditi od začetka, kar bo za sabo prineslo ogromne stroške.

V Sloveniji je takšnih podjetij veliko in pomembno je, da v najkrajšem možnem času ponovno vzpostavimo delovanje tovarn, od katerih so odvisna delovna mesta.

Za sanacijo neprecenljivo tehniško, naravoslovno, inženirsko znanje

»Kljub napredku v simulacijah in obvladovanju naravnih pojavov, te še vedno težko napovemo ali pa preprečimo. Zaradi segrevanja ozračja se zna v prihodnosti zgoditi, da bodo naravne katastrofe bolj izrazite, ker so pojavi hitrejši. Če ujm ne moremo preprečiti, ali jih dovolj zgodaj napovedati, nam ostane samo to, da se nanje pripravimo. Zato je dobila Ljubljana Gruberjev kanal, zato se gradijo povišane struge in poplavna polja. To je veliko bolj inženirsko  obvladljivo.

A letos nas je dež v Sloveniji in Koroškem zelo negativno presenetil. Mnogi so ostali brez vsega, tudi brez služb, saj so bila tudi podjetja uničena. V taki situaciji, pa lahko seveda priskočimo na pomoč in inženirsko znanje je pri tem neprecenljivo, saniranje plazov, cest, mostov, rečnih strug, pa tudi popravilo električne in telekomunikacijske napeljave in seveda strojev in naprav, vse to je v domeni tehnike in inženirjev. Sedaj je čas, da tisti, ki so jim poplave prizanesle, lahko pomagajo prizadetim. Čas je, da stopimo skupaj in postavimo Slovenijo v boljše stanje, kot je bila pred poplavami. Skupaj zmoremo,« k pomoči tehniško stroko poziva predsednik Iniciative Inženirke in inženirji bomo! dr. Miha Bobič.

Koroška: donirajte (za) močne sesalce in razvlažilnike

Samo Jenič izvršni direktor iz koroškega podjetja MG Rohr sporoča: »V pogovorih z občino Ravne na Koroškem in Civilno zaščito Ravne ugotavljamo, da so trenutno najpomembnejša oprema za odpravo posledic sesalci, zelo hitro pa bodo nujno potrebni razvlaževalci zraka. Te opreme se trenutno potrebuje zelo veliko in vsaka donacija bo zelo dobrodošla. Prejemnik bo Civilna zaščita oz. Občina Ravne, ki bosta skupaj z gasilci koordinirali razdeljevanje opreme najbolj potrebnim.« Kontakt za donacijo: samo.jenic@mg-rohr.si

Platforme za ponudbo pomoči

Zbornica elektronske in elektroindustrije obvešča, da so Na Gospodarski Zbornici Slovenije vzpostavili spletno platformo Poplave 2023, preko katere lahko podjetja ponudijo pomoč podjetjem, ki so jih poplave najbolj prizadele.

Za pomoč prosijo podjetja, ki razpolagajo s prepotrebnimi materialnimi dobrinami, kot so na primer gradbeni material, strojna oprema, sanitetni material, živila, oblačila, obutev in podobno, da priskočijo na pomoč svojim stanovskim kolegom in državljanom, ki so se znašli v stiski. Pomoč lahko ponudiš tudi preko državne platforme https://poplave2023.urszr.si/.

 

Trenutki kot so ti, nas opomnijo, kako pomembno je, da stopimo skupaj in poskušamo pomagati po svojih najboljših močeh. Skupaj smo močnejši. Hvala, ker je vsak med nami del te zgodbe solidarnosti.