Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Predstavitev orodja KAMbi na Poletni šoli Univerze v Ljubljani za dijake

04 september 2023

Na Poletni šoli za dijake tretjih letnikov, ki je potekala v organizaciji Univerzi v Ljubljani (UL), smo 31. avgusta 2023, v sklopu Fakultete za strojništvo predstavili spletno orodje KAMbi.

Prisotne smo seznanili in navdušili za inženirske študije. Inženirji so tisti, ki izumljajo in ustvarjajo boljši ter lažji svet. Brez inženirjev ne bi bilo telefonov, letal, avtomobilov, medicinskih naprav, vodovodnih sistemov, energetskih omrežij td. Ne bi bilo niti Chat GPT-ja ter stavbe UL, v kateri je potekala Poletna šola. Zato znanstveniki potrebujejo inženirje. Kot je povedal predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, dr. Miha Bobič: »Inženirji so kot dobre ideje, nikoli jih ni preveč«.

Orodje KAMbi – pomoč pri odločitvi o nadaljnjem študiju

V nadaljevanju smo dijakom razkrili test oz. aplikacijo, ki jim lahko olajša odločitev glede vpisa na fakulteto. Predstavili smo jim orodje KAMbi, s katerim preverijo, kateri inženirski profil bi jim najbolj ustrezal. Razložili smo, kako deluje aplikacija in kako jim lahko pomaga pri tem, da lažje sprejmejo odločitev, na kateri fakulteti nadaljevati šolanje.

Hkrati smo jih seznanili z zgodbami 32 mladih inženirjev, ki prek zanimivih KAMbi videov predstavljajo, kako so se oni odločali za študij, zakaj so izbrali inženirsko pot, kako poteka njihovo delo v podjetju in kaj zanimivega počnejo danes.

Navdihujoče zgodbe – pogum deklet v inženirstvu

Dotaknili smo se tudi deklet v inženirstvu. Izpostavili smo, da se čedalje več deklet odloča za inženirske študije. V svoji karieri pa so tudi zelo uspešne. Predstavili smo primer Katje, ki se je v tretjem letniku gimnazije odločala o nadaljnji karierni poti. Vedela je, da je bolj tehniški tip človeka, vendar jo je skrbelo, kako jo bodo moški sprejeli v inženirskem svetu. Kljub pomislekom se je odločila nadaljevati svojo pot kot študentka strojništva, predvsem zaradi zgledov drugih ljudi, ki so jo ohrabrili.

Kateri inženir boš pa ti? Preveri tukaj na KAMbi aplikaciji.