Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Aplikacija KAMbi na Festivalu digitalnih spretnosti

27 oktober 2023

V četrtek, 19.10.2023 smo se odpravili na Festival digitalnih spretnosti #digiSI, ki ga je gostilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo v Mariboru. V okviru festivala, so mladi pridobivali različna znanja in spretnosti na področju tehnologije. V sklopu projekta Inženirke in Inženirji bomo! smo gostili tri različne inženirske profile, ter predstavili svet inženirstva ter ključno vlogo inženirjev v današnji družbi.

Damjan Hohnec, inženir telekomunikacij, Vodja operativnega oddelka v naročniškem sektorju podjetja A1, je z mladimi delil svojo izkušnjo, ko se je odločal kaj delati v življenju. Telekomunikacije mu predstavljajo eno izmed ključnih in dinamičnih panog v sodobnem tehnološkem svetu. Meni, da to področje ponuja temeljito in poglobljeno znanje, ki je nujno za razumevanje in oblikovanje sodobnih komunikacijskih rešitev.

Nina Murks, doktorska študentka računalništva in informacijskih tehnologij na FERI UM, je kot mala deklica želela postati zdravnica. Zato se je tudi v času gimnazijskih let pridno učila latinščino. Ob ugotovitvi, da poklic zdravnice pa mogoče ni najboljša izbira zanjo, je iskala druge poti, da bi s pomočjo znanosti pomagala ljudem. Zasledila je področje nevroračunalništva, kjer s pomočjo analize medicinskih signalov in razvijanjem vmesnikov mišice-stroj in možgani-stroj združuje področji tehnologije in medicine. Tako se je vpisala na FERI UM, na smer Računalništvo in informacijske tehnologije, kjer se je prvič srečala s programiranjem in se vanj zaljubila.

Jaka Waldhütter, študent elektrotehnike na FERI UM, je ob izbiri študija sledil svoji izbiri srednje šole, predvsem zaradi možnosti visokih štipendij in tega, da mu je področje všeč. Ob koncu osnovne šole ni imel ideje, kaj bi rad v življenju počel. Hodi je na vsa možna tekmovanja in krožke, da bi našel kakšen hobi, ampak nobeden ga ni dovolj pritegnil. Med vsemi srednjimi šolami, mu je bil najbolj zanimiv SERŠ. To je bila ena najboljših odločitev v njegovem življenju.

Poganja me navdušenje

Hohneca pri njegovem delu najbolj navdušuje potencial za raziskovanje in testiranje različnih opcij. Vsak nov izziv predstavlja priložnost za preučevanje novih možnosti in iskanje optimalnih rešitev. Možnosti, ki jih ponuja razvoj umetne inteligence, pa izzive in priložnosti pelje v neslutene razsežnosti: »Neverjetno je kako lahko s pomočjo umetne inteligence optimiramo naše delovne procese, ponudimo strankam najboljše rešitve za njihove težave skoraj v trenutku. Umetna inteligenca nam je odprla vrata kako lahko bolje in hitreje delamo, seveda pa moramo biti pri tem previdni in upoštevati človeški faktor

Murks se je zaradi vneme, da svoje uvide v programiranje in znanje deli z ostalimi, zelo zgodaj kot študentka zaposlila na univerzi in v vlogi demonstratorke in opravljala vlogo tutorja. Tutoriranje jo je tako veselilo, da je to delo opravljala pri več laboratorijih in pri različnih predmetih. Tekom študijskih let se je vedno bolj približevala področju nevroračunalništva, kjer je naposled našla svojo strast. Danes v okviru evropskega projekta z imenom HybridNeuro, počnem točno to, kar jo zanima: »Kot največji poklicni dosežek štejem to, da sem našla poklic, do katerega čutim strast. Vsako jutro se zbudim z veseljem, saj obožujem delo, ki ga počnem in nikoli tekom delavnika ne odštevam ur do zaključka dela

Waldhütterja pa najbolj navdušuje širina področja, ki ga dela. Rad raziskuje in sprobava nove tehnologije in jih uporablja v neklasičnih načinih: »Žalostno je, da ob omembi elektrotehnike ljudje mislijo le na delo v tovarni ali pa nekaj takega. Iz dna srca sovražim takšna dela, raje delam na projektih - v umetnosti.« Tako je ustvaril je sobo pobega, didaktične pripomočke, programe za učenje ljudi ipd. Prav tako se mu za delo ponuja ogromno priložnosti potovanja, tudi povsem zastonj izobraževanj, z elektrotehniko je obiskal že Japonsko, Kanado, Irsko, Portugalsko, Avstralijo.

Aplikacija KAMbi kot orodje za iskanje svoje prihodnosti

Urednica projekta Inženirke in Inženirji bomo! Metka Škofic, je na konferenci predstavila delovanje aplikacije KAMbi, katera je bila zasnovana z namenom spodbujanja mladih k zanimanju in raziskovanju na področju inženirstva, tehnike in naravoslovja (STEM). Aplikacija KAMbi vsebuje kviz, ki omogoča mladim, da ocenijo svoje kompetence in ugotovijo, kateremu profilu inženirjev so najbolj podobni. Preko aplikacije je mogoče dostopati tudi do videoposnetkov in intervjujev mladih inženirjev in inženirk, kjer se predstavljajo s svojimi zgodbami, izkušnjami in karierno potjo na inženirskem področju.

Oprema naših otrok v (nevarnem) digitalnem svetu

Na konferenci je na okrogli mizi z naslovom Oprema naših otrok v (nevarnem) digitalnem svetu sodelovala tudi Nika Jeršič, mag. inženirka informatike in tehnologij komuniciranja, doktorska študentka, zaposlena kot asistentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru. Strokovnjaki so razpravljali o aktualnih temah in vprašanjih, povezanih z digitalno preobrazbo, med njimi so denimo skrb za digitalno vključenost, spodbujanje žensk in mladih na karierni poti, potrebe na trgu dela, vloga digitalnih javnih storitev in elektronskega poslovanja, omejevanje nasilja na spletu.