Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Docentric: Globalni Microsoft Partner in platforma za razvoj zaposlenih

11 januar 2024

Podjetje Docentric je svojo nišo našlo v rešitvah za avtomatizacijo dokumentov. Danes so eden od vodilnih ponudnikov za poročilne sisteme za Microsoft Dynamics ERP na svetu. Njihova supermoč izvira iz zaposlenih in 'superkul' idej.

V začetkih družinskega podjetja iz Kranja sta bila tim le ustanovitelja, Ana Gligorijević in Jure Leskovec, danes pa ta šteje že več kot 40 sodelavk in sodelavcev. V ZDA, ki je njihov glavni trg, ustvarijo kar 65 % vseh prihodkov od prodaje. Največ prodajo preko partnerske mreže. Da sodijo v vrh slovenskih podjetij, ki so uspešna doma in v tujini, potrjujeta tudi nominacija za Delovo podjetniško zvezdo 2023 in uvrstitev na lestvico hitro rastočih podjetij v Sloveniji s področja IT, zdravstva in gradbeništva.

Kaj je vaša 'skrita sestavina' uspešnega podjetja?

Na eni strani 'superkul' ideje, inovativnost in odličnost, na drugi pa naš poslovni model, ki temelji na naročniškemu licenčnemu modelu. To nam zagotavlja stabilnost in rast hkrati. Čeprav je naš produkt integriran z Microsoft Dynamics ERP-om, nam zasnova rešitve omogoča, da ga lahko prilagodimo tudi za druge podobne ERP sisteme. 

Če bi vprašali zaposlene, kako je delati v Docentricu, kaj bi nam povedali?

Veliko vlagamo v organizacijsko kulturo podjetja, v občutek pripadnosti timu ter v profesionalno in osebnostno rast zaposlenih. Imamo fleksibilno delovno okolje, kar velja za delovni čas kot tudi možnost dela na daljavo. Pri nas lahko delate večkrat na dan z vmesnimi odmori ali v enem kosu, lahko pa ste celo digitalni nomadi.

Vaše področje se ves čas spreminja. Kako zaposlene ohranjate v strokovni kondiciji?
Del naše organizacijske kulture je nenehen razvoj in izobraževanje zaposlenih. Zavedamo se, da je znanje ključnega pomena na poti do odličnih produktov in storitev ter poslovnega uspeha podjetja. Nenehno vzpostavljamo različne izobraževalne iniciative, kot so spletni tečaji, delavnice, testiranje novih tehnologij, priprava predavanj za notranjo in zunanjo javnost ipd.

Povprečen zaposleni v Docentricu uporabi kar 20 % svojega časa za izobraževanje! Spodbujamo jih, da so aktivni v naši strokovni IT skupnosti (Microsoft Dynamics ERP in druge Microsoftove tehnologije). Maja letos smo organizirali konferenco svetovnega formata DynamicsMinds za Microsoftove tehnologije Dynamics 365 in Power Platform, ki se jo je udeležilo več kot 600 ljudi iz Evrope in ZDA. In ne bo zadnja!

Kakšne sodelavce iščete? Kaj od njih pričakujete in kaj jim še ponujate?
Želimo pritegniti ljudi, ki so strokovni, zavzeti do dela in lačni novega znanja. Zavedamo se, da najboljša oprema in sadje v pisarnah niso dovolj za ohranjanje zaposlenih v podjetju. Veliko damo na razvoj t. i. mehkih veščin ter stavimo na odkrito in takojšno povratno informacijo, ki omogoča, da nesporazumi ne zrastejo v zamere, da se pričakovanja jasno sporočajo in da se stvari hitreje izboljšujejo. Zaposlenim ponujamo celostno izkušnjo zaposlenega in soustvarjanje programskih rešitev, ki so v uporabi po vsem svetu. To predstavlja našo zapuščino in smo kot tim nanjo izjemno ponosni. 

Kako se vaše zaposlene znajdejo v pregovorno 'moškem' IT svetu?

Ne velja, da so delovna mesta na IT področju izključno moška domena in rezervirana le za inženirje! V Docentricu imamo zaposlenih približno 50 % žensk in 50 % moških na vseh pozicijah, vključno z vodstvom – imamo direktorja in direktorico. Sledimo načelom raznolikosti in vključenosti. Priložnosti za delo v IT-ju je vse več, na trgu pa vse manj usposobljenih strokovnjakov. Zato smo pogosto 'prisiljeni' v zaposlitev sodelavcev in sodelavk, ki šele pri nas usvojijo potrebna IT znanja. Edino, kar šteje, je, da verjameš vase, da imaš svoje delo rad, in da poveš, kakšne so tvoje ambicije.

Na katere stereotipe še najpogosteje naletite? In kako se odzivate nanje?

Stereotip številka 1: IT ni za ženske. Drugi: delo v IT je zelo dolgočasno, saj si osem ur samo pred računalnikom. Tretji: zaposleni v IT so zelo introvertirani, tiho sedijo in razmišljajo. Nič od tega ne drži! Naše delo je zelo razburljivo, polno izzivov, ves čas iščemo kreativne rešitve.

Stereotipe prepoznavamo in nanje opozarjamo, delujemo v smeri, da jih 'razbijamo'. Verjamemo, da so raznoliki timi, pogledi iz različnih kotov, empatija do sočloveka, kreativne ideje, progresivna razmišljanja in tudi umetnost pot do globalnega uspeha. 

Pogovarjali smo se z Ano Gligorijević, direktorico in soustanoviteljico.

Foto: Docentric in Delo/Blaž Samec