Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Dekleta in ženske v poklicih STEM: Napake so dovoljene, kar šteje, je pogum

08 marec 2024

Velik potencial za navduševanje deklet za področja STEM in premagovanje ovir v inženirskih poklicih imata sodelovanje in podpora uveljavljenih inženirk in poslovnih voditeljic. Zato so sodelujoči na dogodku z naslovom Da bodo razprle krila!, simbolično dan pred 8. marcem, izmenjali ideje, kako za STEM navdušiti več deklet in jim pomagati pri premagovanju raznolikih ovir.

V EU le dobro tretjino diplomantov na področjih STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) predstavljajo ženske. Letno pri nas doktorira približno enako število žensk kot moških, plače doktoric znanosti pa so v povprečju za 12 % nižje kot plače moških z isto izobrazbo. Več deklet lahko za področja STEM navdušimo in jih podpiramo na njihovi poti z ustrezno podporo, mentoriranjem ter deljenjem zgodb o lastnih izzivih in kako smo jih prebrodili, so se strinjali udeleženci dogodka Da bodo razprle krila!

Napake so dovoljene, kar šteje, je pogum

Sodelujoči so razpravljali o razmerju med rezultati in plačilom, sindromu vsiljivca (op. ko dvomimo o svojih dosežkih, sposobnostih in nas skrbi, da nas bo okolica prepoznala kot prevarante), pomenu vzgoje in vzorov, ravnovesju med delom in družino. Govorili so tudi o tem, kako v povečanje števila inženirk vključiti tudi moške ter kako se soočiti s šovinizmom. Ena od glavnih popotnic dekletom je, da jim ni treba biti najpametnejše v prostoru, napake so dovoljene, imeti morajo le pogum. Poleg tega morajo dekleta in ženske verjeti vase in v svoje sanje ter se medsebojno podpirati.

Skupnost s podporo uveljavljenih inženirk in poslovnih voditeljic

Ana Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis, je ob tej priložnosti predstavila vizijo, kako bi dekletom omogočili lažje vključevanje in kasneje delo v inženirskih poklicih: »Gre za skupnost, v kateri imajo dekleta na voljo podporo, spodbudo, mentoriranje, obenem pa se lahko med seboj tudi povezujejo, si izmenjujejo praktične izkušnje, si pomagajo in sodelujejo. Treba je ustvariti varno in spodbudno okolje ter nasloviti dejavnike, ki spodbujajo dekleta, da se začnejo zanimati za študij oziroma izobraževanje na področjih STEM in s tem povezane poklicne poti. Pri tem jim moramo uveljavljene inženirke in poslovne voditeljice pomagati z vzpostavitvijo podpornega okolja.«

V ZDA kar 40 odstotkov diplomantk ne deluje na področju inženirstva 

Po besedah ameriške veleposlanice v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian v ZDA ženske predstavljajo 20 odstotkov diplomantov s področja inženirstva. Vendar Harvard Business Review ocenjuje, da skoraj 40 odstotkov diplomantk bodisi zapusti svoj poklicno pot bodisi nikoli ne stopi nanjo. »Za doseganje enakosti žensk v poklicih STEM je potrebno, poleg večanja dostopnosti do izobraževanja na teh področjih in mentorstva, tudi odpraviti ovire pri vstopu teh talentov na trg delovne sile, jih tam zadržati in jim omogočiti napredovanje. Menim, da je lahko odprta razprava z uspešnimi ženskami, ki so same premagale ovire in dvome, velik navdih za marsikatero dekle in žensko. Vzorniki oziroma vzornice ter mentorji oziroma mentorice so neprecenljivi za posameznice, ki začenjajo svojo pot na področju STEM. Prav zato vlada ZDA spodbuja izobraževalne in kulturne programe, ki povezujejo mlade ženske z njihovimi vrstniki in vrstnicami ter uspešnimi vzorniki,« je povedala veleposlanica Harpootlian.

Zgled so podjetja, ki nudijo mentorske programe

Ena od navdihujočih inženirk je tudi Saška Rihtaršič, generalna direktorica podjetja Danfoss Trata in podpredsednica daljinskega ogrevanja: »V podjetju Danfoss imamo dober mentorski program, katerega del sem tudi sama, v njem pa sodeluje tudi generalni direktor naše krovne družbe Danfoss. Medsebojna podpora je res pomembna – ne le na začetku, ampak ves čas.« Pri tem mladim polaga na srce: »Poiščite si zaveznike, ki vam lahko svetujejo, vam stojijo ob strani in od katerih se lahko veliko naučite. Predvsem pa sprejmite, da učenje zahteva svoj čas. Nič ne gre na silo. Ne postavljajte si previsokih in prezahtevnih ciljev že na začetku. Hkrati pa se zavedajte, da pot ni samo navzgor, včasih je treba kaj tudi opustiti in poiskati novo pot.«  

Zgled drugim kot osnova za trajnostno delovanje

»Biti zgled drugim v vodenju z zgledom je osnova za trajnostno delovanje. Zgled smo si lahko tudi v medsebojni podpori in opogumljanju. Tako vplivamo, da si bo vedno več kolegic upalo razširiti krila in uresničiti svoje potenciale,« je ob zaključku srečanja povedala Aleša Mižigoj, predsednica sekcije managerk pri Združenju Manager ter lastnica in direktorica podjetja Medex.

Dogodek Da bodo razprle krila! je potekal v organizaciji socialnega podjetja Simbioza Genesis, projekta Inženirka leta in Veleposlaništva ZDA v Sloveniji.

Dokument z glavnimi zaključki in usmeritvami je na voljo TUKAJ. Organizatorji pa so ga delili tudi s člani konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter drugimi relevantnimi organizacijami in izobraževalnimi ustanovami.

Avtor fotografij: Andrej Križ