Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Janja Koren prejela priznanje za kakovostno novinarsko poročanje o inženirstvu in znanosti s strani Inženirske akademije Slovenije

22 marec 2024

Inženirska akademija Slovenije (IAS) je v četrtek, 21. marca že drugič podelila priznanje za življenjsko delo na področju promocije inženirstva in znanosti. Prejela ga je novinarka Radiotelevizije Slovenija Janja Koren. Priznanje novinarju ali novinarki, ki je v preteklem letu najbolj kakovostno promoviral/a inženirstvo in znanost v medijih, pa so namenili Ini Petric, novinarki in urednici medija TROMBA, ki redno poroča o področju inženirstva in znanosti.

»Namen dogodka je ozaveščati javnost o pomenu kakovostnega poročanja o znanosti in inženirstvu, izpostaviti pomembnost inženirskih dosežkov za družbo ter nagraditi novinarje, ki so pomembni glasniki znanosti,« so povedali v Inženirski akademiji Slovenije (IAS), ki združuje vrhunske inženirje iz akademskega in poslovnega okolja. Predsednik IAS prof. dr. Matjaž Mikoš pa je še poudaril, da je pomembno sodelovanje inženirske srenje z mediji, saj brez njihove pomoči glas inženirjev ne seže dovolj daleč.

Janja Koren: »Za razvoj in blaginjo družbe je ključno sodelovanje znanosti in gospodarstva«

Janja Koren je bila dolgoletna novinarka, urednica in voditeljica na Radioteleviziji Slovenija, kjer je ustvarila številne oddaje s področja povezanosti gospodarstva in znanosti, tehnike, inženirstva … Še posebej je znala na primeren in razumljiv način v pogovorno-mozaičnih oddajah s poglobljeno gospodarsko tematiko predstaviti, kakšna je krvna slika slovenskega gospodarstva, kdo je v rdečih številkah in komu gre dobro ter katera podjetja se lahko z raziskavami in razvojem, inovacijami in inženirstvom postavijo ob bok mednarodni konkurenci.

»V čast mi je, da je Inženirska akademija Slovenije prepoznala prizadevanja ustvarjalk in ustvarjalcev gospodarske oddaje Točka preloma na TVS pri ozaveščanju družbe o pomenu inženirstva ter znanstvenoraziskovalnega dela. Hvala za zaupanje. Kot se je pokazalo tudi v naših oddajah, v osmih letih in pol se jih je zvrstilo 260, je ključnega pomena za razvoj in blaginjo družbe sodelovanje znanosti in gospodarstva oz. prenos znanstvenih odkritij in tehnologij v gospodarstvo. V Sloveniji je veliko znanja in znanstvenih dosežkov, ki pa po krivici marsikdaj ostajajo spregledani. Tudi zato, ker gre za na videz zapletene zadeve, ki se jim mediji v strahu, da jih ne bi znali dovolj razumljivo približati občinstvu, včasih raje izognejo. Sama velikokrat pravim, da je največja umetnost zahtevne zadeve na razumljiv, zanimiv in privlačen način predstaviti javnosti. Za to smo se, tudi z navdihujočimi zgodbami naših raziskovalk in raziskovalcev, vsa leta trudili pri Točki preloma, ki jo je prejšnje vodstvo RTV-ja žal ukinilo. Želim si, da bi se tovrstne vsebine že kmalu v večjem obsegu spet vrnile na ekrane,« je povedala nagrajenka.

Ina Petric: »Povezovanje različnih ved nam pomaga razumeti razvoj«

Priznanje za najbolj kakovostno promocijo inženirstva in znanosti v medijih v preteklem letu je IAS podelila novinarki Ini Petric. »Ina Petric, glavna in odgovorna urednica spletnega portala za promocijo znanosti, inovativnosti in kreativnosti, Tromba, tudi z bogatim profesionalnim opusom izkazuje prizadevanje za širjenje znanosti in novih znanstvenih spoznaj. Kot diplomirana psihologinja je vedno imela smisel holističnega pogleda na razvoj znanosti, na

prepletanje tehničnih ved, naravoslovja, medicine, družboslovja in drugih ved. Tudi kot nekdanja urednica za izobraževanje in znanost na Radiu Slovenija je pripravila vrsto odmevnih projektov s področja znanosti, raziskovanja in strukturnih politik. Obsežne in poglobljene intervjuje z omenjenimi sogovorniki je zastavila tako, da dobitniki niso govorili zgolj o svojem ozkem raziskovalnem polju, temveč so svoje izkušnje in znanje postavili v širši kontekst tako razvoja znanosti, globalne povezanosti kot tudi želja in prizadevanj narediti nekaj, kar bi koristilo človeštvu.« so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Nagrajenka je ob prejemu priznanja povedala: »Priznanje ima za mojo mlado ekipo sodelavcev in zame osebno, veliko čast in vrednost. Inženirska akademija Slovenije je s tem prepoznala naša prizadevanja širjenja znanja tehniških in naravoslovnih ved, ki so zlasti v današnjem času silovitega digitalnega napredka, temelj prihodnjega razvoja. Poudariti pa velja, da samo sinergijsko delovanje vseh vej znanosti lahko usmerja življenje v dobro nas vseh. Hvala Inženirski akademiji Slovenije za zaupanje.«

Dom slovenskega inženirstva – prostor povezovanja

Osnovna naloga Inženirske akademije Slovenije je promocija inženirjev in inženirstva ter tehnološkega razvoja. V tem duhu razvijajo tudi idejo o izgradnji skupnega doma za inženirje in inženirke, ki delujejo v različnih društvih in zvezah društev pod okriljem Slovenske inženirske zveze (SIZ). Tri krovne inženirske organizacije – Slovenska inženirska zveza, Inženirska zbornica Slovenije in Inženirska akademija Slovenije – skupaj predlagajo, da se v stavbi na Rimski cesti 1 skupaj s projektom NUK II zgradi tudi t. i. Dom slovenskega inženirstva.

Avtor fotorgafij: Marjan Verč