Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Na odprtem državnem prvenstvu First Lego Liga 23/24 tudi Ljupka Vrteva

26 marec 2024

V soboto, 16. marca, je v dvorani OŠ Puconci potekalo Odprto državno tekmovanje Slovenije ter mednarodno tekmovanje Adria regije First Lego League. Organizator dogodka Zavod Super Glavce pod vodstvom Natalije Premužič, je skupaj z OŠ Puconci pripravil izjemen dan poln znanja, zabave in navdušenja.

Letos je dogodek s svojo prisotnostjo počastila tudi Ljupka Vrteva, Inženirka leta 2023, ki je na dogodku delila preprosto recept z otroci: »Do uspeha je najlažje priti z domišljijo, ekipo in znanjem. Najboljše ideje se namreč pogosto rojevajo prav iz norega razmišljanja. Ekipa je pomembna, saj je vsak član ekipe kot ena lego kocka. Lego kocke je smiselno sestaviti, da je lahko domišljija uresničljiva. Znanje pa predstavlja najmočnejše orodje na svetu in ti ga nihče ne more vzeti.«

Na finalnem tekmovanju se je pomerilo 30 ekip iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Črne gore, ki so pokazale izjemno znanje, inovativnost ter športni duh. Najvišje priznanje, nagrado za Prvaka FIRST LEGO Lige 2023/24 regija Adria, je prejela ekipa LEGO Musketari iz Prve kragujevačke gimnazije iz Srbije. Dokazali so, da v celoti sprejemajo vrednote FLL in dosegli odlične rezultate. Prispevali so tudi inovativne ideje pri tekmovanju robotov in projektu ter tako poosebljali bistvo izkušnje sodelovanja v FLL projektu. Drugo in tretje mesto sta zasedli ekipi Black&White iz I. OŠ Celje ter RoboSončki iz OŠ Kopra.

Poleg Prvaki FIRST LEGO Liga 2023/24 regija Adria so bile podeljene tudi nagrade za Tekmo robotov, Temeljne vrednote, Inovativni projekt, Zasnova robota, mentorja, nagrada vrstnikov, FFL stars/FLL face in »RoboPoteza dneva«.

Najvišje uvrščene ekipe so prejele vabila na mednarodna tekmovanja. Slovenske ekipe se bodo lahko udeležile FIRST Championship v Houstonu, Odprtega evropskega prvenstva v Bodo, Norveška in še FLL WPI Open Invitational v Massachusettsu, ZDA. Hrvaške in srbske ekipe pa so dobile povabilo za Florida Sunshine Invitational v Daytoni Beach.

Tekmovanje FLL je dokaz, da se trud, vztrajnost in inovativnost mladih ter njihovih mentorjev bogato poplačajo, saj so ustvarili nepozabno izkušnjo in postavili visoke standarde v svetu robotike in znanosti.

FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO® League je mednarodni program s področja STEAM (Science, Tecnology, Engineering, Art and Math). Cilj programa je otroke in mladino navdušiti nad znanostjo in tehnologijo, približati STEAM (science, technology, engineering, art and math), udeležence opremiti z idejo timskega duha, učiti jih podjetnosti, samoiniciativnosti ter jih spodbujati, da rešujejo kompleksne naloge na ustvarjalen način. Skupina strokovnjakov vsako leto izbere novo temo izziva, in sicer je to eden od aktualnih svetovnih problemov. Mladi se pri tem osredotočijo na raziskovanje in izobraževalno robotiko, pomemben del pa so tudi vrednote.

Več informacij in fotografij je na voljo na Facebook strani Super Glavce.