Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


TechBEAT je perspektivnim dijakom odprl vrata v svet farmacije

20 maj 2024

Lek, član skupine Sandoz, je 9. in 10. maja organiziral TechBEAT, nov, inovativen dogodek, ki je mladim talentom iz slovenskih srednjih šol omogočil vpogled v izzive in trende farmacevtske industrije, mreženje, pridobivanje konkretnih znanj in izkušenj ter strokoven vpogled v najsodobnejšo tehnologijo.

Več kot trideset udeleženk in udeležencev iz sedmih srednjih šol – Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šole Lendava, Šolskega centra Kranj, Šolskega centra Škofja Loka, Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo ter Srednje šole tehniških strok Šiška – je imelo priložnost pobliže spoznati delo globalnega farmacevtskega podjetja. Ob tem so imeli dostop do globalne mreže strokovnjakinj in strokovnjakov ter kariernih priložnosti v poslovnem okolju.

Gregor Makuc, direktor Korporativnih zadev in član uprave Leka, je na dogodku poudaril, kako pomembni so mladi za prihodnost farmacevtske industrije, in dodal: »V prihodnost zremo z optimizmom, saj so nove generacije strokovnjakov, ki bodo v prihodnjih letih in desetletjih prispevali k uspehu Leka, že na poti. Na nas je, da jih prepoznamo, jim ponudimo priložnost ter jih spodbujamo na poti strokovnega razvoja. Izstopajočim posameznikom tako že tekom izobraževanja omogočimo, da spoznajo delo v mednarodnem farmacevtskem okolju, kjer lahko kasneje tudi začnejo in gradijo svojo karierno pot.«

Član najboljše ekipe in dijak Šolskega centra Kranj, David Carotta, je ob razglasitvi povedal: »V ekipi smo imeli izjemno nadarjene posameznike, s katerimi smo s skupnimi močmi poiskali najbolj optimalno rešitev. Vesel sem, da sem imel priložnost sodelovati z vrstniki iz različnih slovenskih krajev, jih spoznati v tako navdihujočem okolju in združiti prijetno s koristnim. «

Med vsemi udeleženimi je strokovna komisija izbrala tudi dva posameznika, ki sta se na dogodku najbolj izkazala s svojim ustvarjalnim razmišljanjem, poglobljenim in celostnim pogledom ter ekipnim duhom. To sta bila Mai Zakrajšek in Urban Kralj Cepec, oba iz Srednje šole tehniških strok Šiška. »Moja izkušnja na TechBEAT-u je bila nepozabna, saj sem spoznal veliko novega. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsem, ki jih zanima naravoslovno-tehnično področje in si želijo pridobiti konkretne izkušnje. Tudi organizacija je bila na zelo visoki ravni,« je ob tem dejal Kralj Cepec, Zakrajšek pa je poudaril, da je bil najboljši del dogodka reševanje strokovnega izziva in sodelovanje s strokovnjaki.

Zadovoljstvo z udeležbo na dogodku so izrazili tudi mentorji mladih talentov. »Povezovanje med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami je nujno,« je poudaril Klaudio Štemberger iz Srednje šole tehniških strok Šiška. »Takšni dogodki so pomembni tako za mlade, da dobijo konkretne izkušnje, kot za nas učitelje, da dobimo povratno informacijo o našem delu,« je še dodal.

Lek je z dogodkom postavil močne temelje za nadaljnji razvoj perspektivnih srednješolk in srednješolcev, ki se zanimajo za kariero v farmacevtski industriji. Ponovno je potrdil svojo vlogo mentorja in podpornika mladih talentov, ki jim poleg dogodkov, kakršen je TechBEAT, nudi tudi štipendije, možnost praktičnega usposabljanja in pridobivanja kakovostnih delovnih izkušenj ter priložnost za osebni razvoj in uresničevanje poklicnih ambicij.