Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Priznanje TARAS Danfoss Trati in Institutu Jožefa Stefana

22 junij 2021

Podjetje Danfoss Trata in Institut Jožef Stefan sta prejemnika letošnjega priznanja TARAS, s katerim organizator Industrijskega foruma IRT nagrajuje najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in raziskovalno-razvojnega okolja na področju inoviranja, razvoja in tehnologij.

»Priznanje TARAS je namenjeno predvsem spodbujanju in poudarjanju pomena sodelovanja med gospodarstvom in  znanstveno-raziskovalnim okoljem, katerega rezultat je inovacija, ki bi ne nastala brez tega sodelovanja,« je ob razglasitvi prejemnikov priznanja izpostavil dr. Tomaž Perme, vodja odbora za podelitev priznanja Taras, ki sta ga podelila skupaj z Darkom Švetakom, organizatorjem Industrijskega foruma IRT.

Uporabniku se investicija povrne v desetih mesecih
Prejela sta ga podjetje Danfoss Trata, partner projekta Inženirke in inženirji bomo!, in Institut Jožef Stefan za razvoj inteligentnih motornih pogonov, ki v kombinaciji s tlačnimi regulatorji brez pomožne energije omogočajo optimizacijo celotnega omrežja daljinskega ogrevanja oziroma hlajena ter podpostaj.

Žan Kozan iz podjetja Danfoss Trata je na konkretnem primeru pojasnil glavne prednosti in učinkovitost sistema za uporabnika: »Sistem smo inštalirali v toplarni v Nemčiji. Sistem prinaša takšno povečanje učinkovitosti, da se je uporabniku izračunana povratna investicija povrnila v desetih mesecih.«  

Z uspešnim sodelovanjem do konkurenčne prednosti
Komisija je v utemeljitvi izbora zapisala, da sta raziskovalni skupini sodelovali v vseh fazah življenjskega ciklusa izdelka od zasnove do certificiranja ustreznosti izdelka za prodajo na trgu. Pri tem so sodelavci odseka prispevali tista znanja, ki so raziskovalni skupini v podjetju primanjkovala za uspešen razvoj nekaterih inovativnih rešitev pri razvoju nove družine inteligentnih motornih pogonov za optimizacijo daljinskih energetskih omrežij, s tem pa omogočila tržno prednost pred konkurenco, ki se kaže tudi v treh mednarodnih patentih in zaščiti blagovne znamke. Raziskovalni skupini uspešno sodelujeta tudi pri tržnih aktivnostih, diverzifikaciji izdelkov ter potrebnih prilagoditvah ob izvedbi aplikacij.

Iskrene čestitke prejemnikoma in še veliko skupnih inovacij.


Industrijski forum IRT je osrednji strokovni dogodek slovenske industrije, ki je letos potekal v e-obliki. Več o eForumu IRT si lahko ogledate tukaj.