Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inženirska iskra 2023 – prijave so odprte

24 april 2023

Ob zaključku letošnjega šolskega leta bomo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! ponovno podelili priznanja Inženirska iskra. Letošnji prejemniki bodo znani 22. junija 2023. 

Inženirsko iskro podeljujemo prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so pomembno prispevale k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Pri izboru so v ospredju talenti in zvezde, ki bodo šele zakorakali v inženirski svet in ga gradili. Šolsko okolje je namreč tisto, ki vitalno vpliva na opredelitev mladih za vstop v svet inženirjev. Ne samo, da smo Slovenci zgodovinsko narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev, ampak so danes med nami potenciali in tisti, ki razumejo, kako je ta element družbenega razvoja usodnega pomena za ohranjanje blaginje družbe, v kateri živimo.  

Dosedanji prejemniki Inženirske iskre 

V letu 2022 so iskro prejeli: Nermin Bajramović, učitelj, ki matematiko uči z igrifikacijo, COPE d.d., dijaško podjetje, ki rešuje dva aktualna družbena problema, in Gregor Obreza za projekt Scanlify - avtomatsko preverjanje PCT pogoja.  

V letu 2021 so iskro prejeli: Val Vidmar in Nik Stanojević iz Gimnazije Novo mesto za razvoj pripomočka za slepe Visus - See With Me, Mojca Milone, učiteljica navdiha iz Osnovne šole Solkan in Skupina Iskratel v sodelovanju s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj za Inženirski izziv.  

V letu 2020, ko nas je gostil tedanji Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, so iskro prejeli: Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času med COVID-19 razvile slovenske respiratorje.  

Pogum, drznost in znanje 

»Danes poklicni izumitelji izgledajo kot normalni ljudje, sebe pa imenujejo inženirji. In kaj je bolje kot biti poklicen izumitelj, vsak dan odkrivaš nove stvari, spreminjaš okolico okoli sebe na bolje, pomagaš vsem, ljudem, živalim, planetu. Ampak za to potrebuješ troje stvari: pogum, drznost in znanje,« je v nagovoru prejemnike priznanj Inženirska iskra 2022 pozdravil dr. Miha Bobič iz podjetja Danfoss Trata, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo!  

Prijave so odprte

Vabljeni nadobudni ustvarjalci, inovatorji, vsi, ki se trudite ustvarjati boljši jutri s svojimi izdelki, prebojnimi idejami, s svojo pomočjo in navdihom mladim talentom.  

Prijave lahko oddajo posamezniki, učitelji, profesorji, šole, fakultete, podjetja in druge organizacije. 

Vaše prijave pričakujemo do 18. maja preko prijavnice, ki vas čaka tukaj.