Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inženirska iskra 2024 – podaljšan rok za prijave

24 april 2024

Ob zaključku letošnjega šolskega leta bomo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! ponovno podelili priznanja Inženirska iskra. Letošnji prejemniki bodo znani 20. junija 2024.

Inženirsko iskro podeljujemo prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so pomembno prispevale k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Pri izboru so v ospredju talenti in zvezde, ki bodo šele zakorakali v inženirski svet in ga gradili. Šolsko okolje je namreč tisto, ki vitalno vpliva na opredelitev mladih za vstop v svet inženirjev. Ne samo, da smo Slovenci zgodovinsko narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev, ampak so danes med nami potenciali in tisti, ki razumejo, kako je ta element družbenega razvoja usodnega pomena za ohranjanje blaginje družbe, v kateri živimo.

Dosedanji prejemniki Inženirske iskre
V letu 2023 so iskro prejeli: Natalija Premužič in zavod Super Glavce, v katerem otrokom predajajo ljubezen do robotike in v njih spodbujajo radovednost, Tanja Pirih z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki mlade spodbuja k inovativnosti, ter projekt SpaceDent, v katerem študenti raziskujejo stomatološke postopke za zanesljivo sanacijo zobozdravstvenih težav astronavtov.

V letu 2022 so iskro prejeli: Nermin Bajramović, učitelj, ki matematiko uči z igrifikacijo, COPE d.d., dijaško podjetje, ki rešuje dva aktualna družbena problema, in Gregor Obreza za projekt Scanlify - avtomatsko preverjanje PCT pogoja.

V letu 2021 so iskro prejeli: Val Vidmar in Nik Stanojević iz Gimnazije Novo mesto za razvoj pripomočka za slepe Visus - See With Me, Mojca Milone, učiteljica navdiha iz Osnovne šole Solkan in Skupina Iskratel v sodelovanju s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj za Inženirski izziv.

V letu 2020, ko nas je gostil tedanji Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, so iskro prejeli: Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času med COVID-19 razvile slovenske respiratorje.

Pogum, drznost in znanje
»Prihodnost potrebuje dobre inženirke in inženirje, ki bodo sposobni v multidisciplinarnosti najti odgovore za globalne izzive in družbeno preobrazbo,« je v svojem govoru prejemnike priznanj Inženirska iskra 2023 nagovoril dr. Miha Bobič iz podjetja Danfoss Trata, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Prijave so odprte
Vabljeni nadobudni ustvarjalci, inovatorji, vsi, ki se trudite ustvarjati boljši jutri s svojimi izdelki, prebojnimi idejami, s svojo pomočjo in navdihom mladim talentom. Prijave lahko oddajo posamezniki, učitelji, profesorji, šole, fakultete, podjetja in druge organizacije.

Vaše prijave pričakujemo do 24. maja preko prijavnice, ki vas čaka: TUKAJ